“Каталог павуків (Arachnida, Aranei) Львівської області (Україна)”


“Каталог павуків (Arachnida, Aranei) Львівської області (Україна)”

Вийшла друком книга старшого наукового співробітника, кандидата біологічних наук відділу екосистемології Інституту екології Карпат НАН України Анни Гірної у співавторстві з Євгенієм Жукавцем “Каталог павуків (Arachnida, Aranei) Львівської області (Україна)” (Гірна А., Жукавець Є. Каталог павуків (Arachnida, Aranei) Львівської області (Україна). – Львів, 2022. – 312 с.)

Каталог створений на основі опублікованих даних, починаючи від 1867 року, а також експонатів й описів колекцій, інформація про які раніше не була оприлюднена. Проаналізована історія розвитку аранеології в регіоні; особлива увага приділена періоду становлення науки за часів Австро-Угорської імперії. Наведені біографії вчених, які публікували матеріали щодо фауни й екології павуків чи долучилися до збору і збереження колекцій з території області упродовж 1867-1991 років.

Анотований список павуків налічує 545 видів, що належать до 231 роду і 34 родин. У ньому перелічені всі синонімічні, омонімічні, неправильно написані, а також сумнівні та голі назви видів, які трапляються в літературі, на етикетках чи в описах відповідних аренеологічних колекцій. Інформація про поширення видів на території Львівської області наведена відповідно до її сучасного адміністративного поділу. Створений перелік відомих локалітетів, встановлені їхні координати та приналежність до фізико-географічних регіонів. Проаналізовано стан вивчення фауни павуків області.

Книга призначена для біологів, зокрема зоологів, арахнологів, ентомологів, екологів, зоогеографів, а також краєзнавців.

Вітаємо нашу шановну колегу Анну Яромирівну з вагомим науковим доробком і бажаємо нових творчих ідей, звершень й успіхів в усіх починаннях!

ЗМІСТ - Каталог павуків (Arachnida, Aranei) Львівської області (Україна)