«Особливості формування і оцінка запасів органічного Карбону в лісових екосистемах регіонального ландшафтного парку «Надсянський»»


«Особливості формування і оцінка запасів органічного Карбону в лісових екосистемах регіонального ландшафтного парку «Надсянський»»

Вийшла друком колективна монографія науковців відділу екосистемології Інституту екології Карпат НАН України «Особливості формування і оцінка запасів органічного Карбону в лісових екосистемах регіонального ландшафтного парку «Надсянський»» (Пижик І., Шпаківська І., Марискевич О., Рожак В., Дичкевич В., Пука Є. ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ І ОЦІНКА ЗАПАСІВ ОРГАНІЧНОГО КАРБОНУ В ЛІСОВИХ ЕКОСИСТЕМАХ РЕГІОНАЛЬНОГО ЛАНДШАФТНОГО ПАРКУ «НАДСЯНСЬКИЙ» / За ред. О.Г. Марискевич. – Львів, Інститут екології Карпат НАН України, 2022 – 112 с.)

У монографії оцінено запаси органічного Карбону в основних пулах лісових екосистем регіонального ландшафтного парку «Надсянський»: фітомаса, ґрунт, лісова підстилка і грубі деревні залишки. Оцінку проводили на базі Яблунського лісництва Державного підприємства Боринське лісове господарство. Для оцінки запасів органічного Карбону використовували статистичні дані і дані власних польових досліджень. Вперше для цієї території оцінено внесок рубок у баланс органічного Карбону, а також оцінено запас органічного Карбону, накопиченого на ділянках зрубів. Проведено аналіз просторової і часової динаміки органічного Карбону.

Книга буде цікавою для біологів, географів, екологів, фахівців з охорони природи і лісового господарства, а також викладачів і студентів вищих навчальних закладів.