Засідання Сектору природної спадщини Національної комісії України у справах ЮНЕСКО


Засідання Сектору природної спадщини Національної комісії України у справах ЮНЕСКО

На засіданнях Сектору природної спадщини Національної комісії України у справах ЮНЕСКО обговорено актуальні напрямки прироохоронної діяльності в рамках програм ЮНЕСКО.

Провідний науковий співробітник відділу екосистемології Інституту екології Карпат НАН України, кандидат біологічних наук Марискевич Оксана Георгіївна взяла участь у засіданні Сектору природної спадщини Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, яке відбулося 22 лютого 2023 року в онлан-режимі.

Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, керівник Сектору Руслан Гречаник зупинився на основних напрямках його роботи в 2023 році. Серед пріорітетних напрямків, виділено, організацію виконання в Україні Лімського плану дій для біосферних резерватів ЮНЕСКО, створення транскордонного українсько-румунського біосферного резервату у Марамороських горах, проведення в Карпатському біосферному заповіднику під патронатом Нацкомісії України міжнародної науково-практичної конференції тощо.

Артур Оганов – начальник відділу ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ України, секретар Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО, зупинився на можливостях підготовки природоохоронних проєктів за фінансової підтримки ЮНЕСКО. Члени Нацкомісії Оксана Марискевич (Інститут екології Карпат НАН України), Богдан Проць (ГО "Карпатсько-Дунайська програма") та Федір Гамор (Карпатський біосферний заповідник) привернули увагу до необхідності правового врегулювання окремих земельних проблем, що виникли останнім часом на прикордонних територіях Ужанського національного природного парку та Карпатського біосферного заповідника.

На засіданні Сектору, яке пройшло під головуванням директора Департаменту природно-заповідного фонду та біорізноманіття Міндовкілля України Едуарда Арустамяна, заслухано та обговорено інформації Оксани Марискевич та Федора Гамора, щодо організації виконання ініціативи Руслана Гречаника, яка підтримана на Першій Генеральній конференції Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО, щодо підготовки Номінації "Праліси та старовікові хвойні високогірні ліси Карпат" для включення їх до переліку об'єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.